Utilizarea recomandată a radiografiei gastro-duodenale cu substanță de contrast: Indicații, diagnostic și protocol de investigație

Utilizarea recomandată a radiografiei gastro-duodenale cu substanță de contrast: Indicații, diagnostic și protocol de investigație

Radiografia gastro-duodenală cu substanță de contrast este o investigație imagistică utilizată pentru evaluarea sistemului digestiv superior, inclusiv stomacul și duodenul. Această procedură implică utilizarea unei substanțe de contrast pentru a evidenția contururile și structurile anatomice ale tractului gastrointestinal. În acest articol, vom explora situațiile în care se recomandă radiografia gastro-duodenală cu substanță de contrast, afecțiunile pe care le poate indica, aportul substanței de contrast și protocolul de investigație.

Când se recomandă radiografia gastro-duodenală cu substanță de contrast:

 • Durere abdominală: Radiografia gastro-duodenală cu substanță de contrast poate fi recomandată pentru pacienții care prezintă durere abdominală sau disconfort în zona stomacului și a duodenului. Aceasta poate ajuta la detectarea afecțiunilor, cum ar fi ulcerele gastrice, tumori, stenoze sau alte patologii care pot provoca simptome.
 • Disfagie: Pacienții care se confruntă cu dificultăți de înghițire sau disfagie pot necesita o radiografie gastro-duodenală cu substanță de contrast. Aceasta poate ajuta la identificarea obstrucțiilor, stricturilor sau altor probleme structurale care pot interfera cu trecerea alimentelor prin esofag.
 • Sângerare gastrointestinală: În cazul pacienților care prezintă sângerare gastrointestinală sau prezența de sânge în scaun, radiografia gastro-duodenală cu substanță de contrast poate fi utilizată pentru a localiza sursa sângerării și pentru a ghida tratamentul ulterior.
 • Evaluarea chirurgicală sau postoperatorie: Radiografia gastro-duodenală cu substanță de contrast poate fi utilă în evaluarea anumitor afecțiuni preoperatorii sau postoperatorii, precum evaluarea unui stapler gastric sau a unei anastomoze după o intervenție chirurgicală gastro-intestinală.

Afectiuni indicate prin radiografia gastro-duodenală cu substanță de contrast:

 • Ulcere gastrice și duodenale: Radiografia cu substanță de contrast poate indica prezența și localizarea ulcerelor în stomac și duoden, furnizând informații despre dimensiunea, forma și posibilele complicații ale acestora.
 • Stenoze și obstrucții: Această procedură poate ajuta la identificarea obstrucțiilor sau stenozelor care pot apărea în stomac sau duoden, precum și la evaluarea gradului de restricție a fluxului alimentar.
 • Tumori și formațiuni: Radiografia cu substanță de contrast poate indica prezența și localizarea tumorilor sau formațiunilor anormale în sistemul digestiv superior.

Aportul substanței de contrast și protocolul de investigație: Radiografia gastro-duodenală cu substanță de contrast implică administrarea unei substanțe de contrast, de obicei un agent baritat, care este ingerat de pacient înainte de realizarea imaginilor. Acest agent baritat acoperă pereții stomacului și duodenului, permițând vizualizarea clară a structurilor interne.

Protocolul de investigație variază în funcție de instituția medicală și de specificul cazului, dar în general, următoarele pași sunt urmați într-o radiografie gastro-duodenală cu substanță de contrast:

 • Pregătirea pacientului: Pacientul trebuie să vină la examen cu stomacul gol, astfel încât substanța de contrast să poată fi ingerată și să acopere stomacul și duodenul fără interferențe.
 • Administrarea substanței de contrast: Pacientul va primi substanța de contrast, care poate fi sub formă de băutură sau sub formă de suspensie.
 • Realizarea imaginilor radiografice: După ce substanța de contrast ajunge în stomac și duoden, se vor realiza mai multe radiografii în diferite poziții, pentru a obține imagini clare și detaliate ale tractului gastrointestinal superior.
 • Evaluarea rezultatelor: Imaginile obținute vor fi evaluate de către medicul radiolog și se vor obține informații relevante pentru diagnosticul și planificarea tratamentului.

Radiografia gastro-duodenală cu substanță de contrast este o investigație utilă și eficientă în evaluarea sistemului digestiv superior. Recomandată în diferite situații, această procedură poate indica afecțiuni precum ulcere gastrice și duodenale, obstrucții, stenoze sau tumori. Aportul substanței de contrast și protocolul de investigație asigură vizualizarea clară a structurilor interne și furnizează informații esențiale pentru diagnosticul și managementul adecvat al pacienților cu afecțiuni gastro-intestinale superioare. Este important ca acest examen să fie efectuat sub supravegherea și interpretarea medicului radiolog, pentru a obține rezultatele și diagnosticul corecte.