Substanța De Contrast – definiție, rol și caracteristici

Substanța De Contrast – definiție, rol și caracteristici

Ce este substanța de contrast și de ce este utilizată ?


Substanța de contrast este un compus chimic care ajută la îmbunătățirea calității investigațiilor imagistice. Cu ajutorul ei medicii specialiști reușesc să analizeze mult mai bine rezultatele unei intervenții de ecografie, rezonanță magnetică nucleară (RMN) sau a computerului tomograf (CT).Substanța de contrast se mai numește și agent de contrast sau mediu de contrast.


Substanța de contrast acționează ca antagonist în relație cu radiațiile electromagnetice.


Tipuri de substanțe de contrast: caracteristici și administrare


Există mai multe tipuri de substanțe de contrast și pot fii administrate intravenos și/sau oral. Modalitatea de administrare si tipul substanței de contrast se realizează în funcție de procedurile imagistice și investigațiile medicale vizate. În funcție de fiecare pacient se vor evalua riguros beneficiile și riscurile.


Substanța de contrast pentru ecografii: substanța de contrast la ecografii este utilizată pentru a mări ecogenicitatea structurilor ce urmează a fii analizate. Administrarea se face pe cale intravenoasă cu un mediu de contrast ecografic. Prin acest intermediu se obține o vizualizare mult mai clară a vaselor de sânge cu un flux lent sau de dimensiuni micro, care nu se pot observa prin tehnicile clasice de ecografie


Substanța de contrast pentru RMN: în imagistica prin rezonanță magnetică, substanța de contrast este paramagnetică. Substanța conține ioni cu unul sau mai mulți electroni liberi (fier, nichel, crom, mangan, gadoliniu). Aceasta are efect relaxant între secvențele T1 și T2 și astfel se obțin imagini clare cu contraste pozitive și negative ale zonei investigate.


Substanța de contrast pentru CT: computerul tomograf se folosește de substanța de contrast pentru opacizarea vaselor de sânge, articulațiilor, canalului rahidian etc. Substanța de contrast este pe bază de iod și este incoloră și hidrosolubilă. De cele mai multe ori este administrată intravascular pentru investigații ale toracelui, abdomenului și pelvisului, mai rar și pentru articulații sau coloana vertebrală.


În cazul oricărei investigații, medicul sau specialistul în imagistică este cel care decide dacă este necesar să se utilizeze o substanță de contrast, în funcție de fiecare situație medicală. Pentru mai multe informații, puteți apela la 021.9215