RMN-ul coloanei cervicale și plexului brahial: Diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor

RMN-ul coloanei cervicale și plexului brahial: Diagnosticarea și evaluarea afecțiunilor

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) a coloanei cervicale și a plexului brahial reprezintă o metodă avansată și non-invazivă de evaluare a structurilor anatomice din aceste regiuni. Această procedură permite medicilor să obțină imagini detaliate ale vertebrelor cervicale, a discurilor intervertebrale și a nervilor care formează plexul brahial.

Ce înseamnă plexul brahial: Plexul brahial este un grup de nervi situați în regiunea gâtului și a umerilor, care provin din rădăcinile nervoase cervicale C5-T1. Acești nervi sunt responsabili pentru controlul mișcării și senzației la nivelul umărului, brațului și mâinii. Evaluarea plexului brahial prin IRM permite identificarea posibilelor compresii nervoase, inflamații, tumori sau alte afecțiuni care pot afecta funcția acestui complex nervos important.


Când se recomandă procedura de IRM a coloanei cervicale și plexului brahial:  • Durere cervicală sau de umăr: Pacienții care se confruntă cu durere în zona cervicală sau umărului pot necesita o evaluare prin IRM a coloanei cervicale și plexului brahial. Aceasta poate ajuta la detectarea herniilor de disc, a leziunilor nervoase, a inflamațiilor sau a altor cauze ale durerii.

  • Slăbiciune sau furnicături în braț sau mână: Persoanele care prezintă slăbiciune, furnicături sau amorțeală la nivelul brațului sau mâinii pot beneficia de o investigație IRM a plexului brahial. Aceasta poate ajuta la identificarea compresiilor nervoase, a nevritelor, a tumorilor sau a altor afecțiuni care pot afecta funcția nervilor brahiali.

  • Evaluarea leziunilor traumatice: În cazul leziunilor traumatice ale coloanei cervicale sau ale regiunii umerilor, IRM-ul coloanei cervicale și plexului brahial poate fi recomandat pentru a evalua posibilele leziuni nervoase, rupturi de ligamente, fracturi sau alte patologii asociate.


Afectiuni depistate prin IRM a coloanei cervicale și plexului brahial:  • Hernii de disc cervicale: IRM-ul poate detecta herniile de disc în regiunea cervicală, care pot comprima rădăcinile nervoase și plexul brahial, determinând simptome precum durere, slăbiciune sau furnicături în braț și mână.

  • Neurite și neuropatii: IRM-ul poate evidenția inflamațiile nervilor (neuritele) sau deteriorările nervoase (neuropatiile) care afectează plexul brahial, furnizând informații esențiale pentru diagnostic și planificarea tratamentului.

  • Tumori și leziuni: IRM-ul poate identifica tumori benigne sau canceroase, chisturi sau alte leziuni care pot afecta structurile coloanei cervicale și plexul brahial.


Protocolul de investigație pentru IRM a coloanei cervicale și plexului brahial: Protocolul de investigație poate varia în funcție de instituția medicală și de specificul cazului, însă, în general, următorii pași sunt urmați într-o procedură de IRM a coloanei cervicale și plexului brahial:  • Pregătirea pacientului: Pacientul va fi așezat pe masă de examinare, iar zonele specifice care trebuie investigate vor fi poziționate în centrul câmpului magnetic al aparatului de IRM.

  • Realizarea imaginilor IRM: Se vor obține secvențe de imagini în diferite planuri (sagital, coronal, axial) pentru a evalua structurile coloanei cervicale și a plexului brahial. În cazul plexului brahial, se pot utiliza tehnici speciale de suprimare a grăsimii pentru o vizualizare mai clară a nervilor.

  • Evaluarea și interpretarea imaginilor: Imaginile obținute vor fi evaluate de către medicul radiolog, care va furniza un raport detaliat privind starea coloanei cervicale și a plexului brahial, identificând eventualele afecțiuni sau leziuni.


IRM-ul coloanei cervicale și a plexului brahial este o metodă avansată de evaluare a afecțiunilor din aceste regiuni. Recomandată în cazul durerii cervicale sau de umăr, slăbiciunii sau furnicăturilor în braț sau mână și a leziunilor traumatice, această investigație permite depistarea herniilor de disc cervicale, a neuropatiilor, a tumorilor sau a altor leziuni care pot afecta funcția nervilor din plexul brahial. Protocolul de investigație constă în obținerea de imagini IRM detaliate și interpretarea acestora de către medicul radiolog, pentru un diagnostic corect și o planificare adecvată a tratamentului.