RMN-ul la sân - la îndemână pentru o viață tihnită

RMN-ul la sân - la îndemână pentru o viață tihnită


Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) la sân este o metodă imagistică neinvazivă și precisă pentru a examina țesuturile și structurile din interiorul sânului. Această tehnică poate ajuta la diagnosticarea unui număr de afecțiuni mamare, inclusiv cancerul de sân.


IRM-ul la sân este de obicei recomandat în situațiile în care există anumite anomalii mamare sau o suspiciune de cancer de sân. De asemenea, poate fi utilizat ca o metodă suplimentară la mamografie sau ultrasunete pentru a obține o imagine mai detaliată a țesuturilor mamare.


Procedura IRM la sân durează de obicei între 30 și 60 de minute și implică plasarea pacientului pe o masă de examinare care se deplasează în interiorul aparatului IRM. Un agent de contrast poate fi injectat în venă pentru a evidenția anumite zone ale țesuturilor mamare. Este important să informați medicul dumneavoastră dacă aveți vreo alergie la substanțe de contrast sau dacă aveți probleme de rinichi.


În timpul procedurii, magnetul și undele radio sunt folosite pentru a crea imagini detaliate ale țesuturilor mamare. Aceste imagini sunt analizate de către un radiolog specializat în imagistica mamară, care poate identifica anomalii sau zone suspecte care necesită o examinare mai detaliată.


IRM-ul la sân poate fi mai sensibil decât alte metode de imagistică, cum ar fi mamografia, la identificarea unor afecțiuni mamare, în special în cazul femeilor cu sânii denși. Cu toate acestea, poate fi costisitor și nu este disponibil în toate centrele medicale.


În concluzie, IRM-ul la sân este o tehnică imagistică utilă și precisă pentru a examina țesuturile mamare și pentru a identifica anomaliile sau suspiciunile de cancer de sân. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile acestei proceduri și să urmați instrucțiunile date înainte și în timpul examinării.