Radiografie cardio-pulmonara. Când și de ce este indicată?

Radiografie cardio-pulmonara. Când și de ce este indicată?

Radiografia cardio-pulmonară este un serviciu de care puteți beneficia în cadrul clinicii ScanMed, specializată în servicii de imagistică medicală de top în București.

Radiografiile cardio-pulmonare se impun cu precădere ca urmare a perioadei pandemice, oamenilor care au trecut prin boală, pentru o mai bună monitorizare în timp a urmărilor. Deși se recomandă în special celor care au suferit o formă medie sau severă de Covid-19, indicat este ca fiecare om cu istoric al trecerii prin boală sau care nu a fost confirmat la mod declarativ, dar a avut simptome specifice, să monitorizeze, pe termen mediu și lung, posibile urmări/ afecțiuni/ leziuni.

Principalul motiv este acela că în urma trecerii prin Covid-19, sau chiar prin forme de pneumonie severă, s-a depistat creșterea riscurilor implicate de insuficiența respiratorie cauzată de sechelele pulmonare. Astfel, monitorizarea pe cale imagistică a pacienților care au trecut prin boală ar fi trebuit inclusă într-un program național. Cum un astfel de program nu există, facem apel la conștiința fiecărui pacient pentru propria lui sănătate pe termen mediu și lung.

Alternativ, în cadrul ScanMed, puteți apela la examinarea CT a toracelui, net superioară radiografiei pulmonare. Însă tipul investigației necesare la nivelul plămânilor ar trebui decisă împreună cu medicul dumneavoastră curant. Pe de altă parte, deși marele val al perioadei pandemice a trecut, radiografia pulmonară sau computerul tomograf pulmonar este, deopotrivă, recomandat și în cazul în care doriți să depistați boala curentă, întrucât încă sunt raportate cazuri actuale de infectare Sars-CoV-2, sau pneumonie severă. Există, totodată și alte afecțiuni sau patologii care solicită o invetigație de tip RX sau CT la plămâni, precum: afecțiuni traumatice, inflamatorii, infecțioase, tumorale, endocrine etc., însă în orice caz, investigația trebuie recomandată de medicul specialist.

Investigația de tip RX la plămâni nu necesită pregătiri speciale în prealabil. În momentul procedurii de monitorizare imagistică, pacientul va fi instruit să își îndepărteze hainele, bijuteriile, accesoriile metalice care pot fi îndepărtate, pentru a nu interfera. Vă invităm să citiți mai multe detalii despre aparatura și tehnologiile utilizate în cadrul ScanMed, precum și lista de prețuri aferente fiecărui tip de investigație dorit, iar pentru programări sau informații nu ezitați să ne contactați telefonic.