Radiografia radio-carpiană: Indicații, tipuri de afecțiuni și informații relevante

Radiografia radio-carpiană: Indicații, tipuri de afecțiuni și informații relevante

Radiografia radio-carpiană este o metodă imagistică comună și utilă utilizată pentru evaluarea în detaliu a articulației radio-cariene și a regiunii învecinate.


1. Indicații pentru radiografia radio-carpiană: Radiografia radio-carpiană este recomandată în următoarele situații: • Evaluarea artritei sau inflamației articulației radio-cariene.

 • Diagnosticarea fracturilor sau luxațiilor la nivelul încheieturii mâinii.

 • Evaluarea displaziilor osoase, cum ar fi în cazul bolii Kienböck.

 • Investigarea durerii persistente sau a deformităților articulației radio-cariene.

 • Evaluarea preoperatorie înainte de intervențiile chirurgicale la nivelul încheieturii mâinii.


2. Tipuri de afecțiuni și investigații detectabile prin radiografia radio-carpiană. Radiografia radio-carpiană poate ajuta la detectarea și evaluarea următoarelor afecțiuni și investigații: • Fracturi: Această procedură poate evidenția fracturile la nivelul oaselor carpiene (scaphoid, semilunar, piramidal, pisiform, trapez, trapezoid și osul mare).

 • Luxații: Radiografia radio-carpiană este utilă pentru identificarea luxațiilor articulației radio-cariene și pentru evaluarea gradului de deplasare a oaselor.

 • Artrită: Poate dezvălui semne de artrită, cum ar fi spațiu articular îngustat, osteofite (ciocuri osoase) și eroziuni osoase.

 • Boli degenerative: Radiografia radio-carpiană poate evidenția modificări degenerative, cum ar fi artroza sau osteoartrita.

 • Evaluarea implanturilor: Dacă au fost efectuate intervenții chirurgicale la nivelul încheieturii mâinii, radiografia radio-carpiană poate fi utilizată pentru evaluarea implanturilor, cum ar fi plăcile sau șuruburile.


3. Informații relevante legate de radiografia radio-carpiană: • Procedura: Radiografia radio-carpiană implică plasarea mâinii și a încheieturii în poziția adecvată, astfel încât să se obțină imagini clare și detaliate. Pacientul va fi expus la o doză mică de radiații ionizante, iar radiografiile vor fi realizate de un tehnician calificat în imagistică.

 • Pregătire: De obicei, nu este necesară o pregătire specială pentru radiografia radio-carpiană. Cu toate acestea, asigurați-vă că informați medicul despre alergii, sarcină sau alte probleme de sănătate înainte de procedură.

 • Riscuri: Radiografia radio-carpiană implică o expunere redusă la radiații, iar beneficiile diagnostice depășesc de obicei riscurile asociate cu aceasta. Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul despre orice îngrijorări legate de expunerea la radiații, în special în cazul femeilor însărcinate.


Radiografia radio-carpiană este o procedură imagistică utilă și non-invazivă utilizată pentru evaluarea articulației radio-cariene și a patologiei asociate. Aceasta poate depista fracturi, luxații, artrită, boli degenerative și poate fi folosită pentru evaluarea implanturilor. Radiografia radio-carpiană este sigură și eficientă, iar riscurile asociate cu expunerea la radiații sunt minime. În cazul în care este necesară o radiografie radio-carpiană, medicul vă poate oferi informații suplimentare și poate răspunde întrebărilor specifice legate de procedură.