Radiografia abdominală - ce afecțiuni poate depista?

Radiografia abdominală - ce afecțiuni poate depista?

Radiografia abdominală este o investigație imagistică non-invazivă care utilizează radiații X pentru a crea imagini ale organelor și structurilor abdominale. Această investigație poate fi utilizată pentru a depista o serie de afecțiuni și probleme de sănătate. Principalele afecțiuni detectate prin radiografia abdominală includ:


Obstrucția intestinală


Obstrucția intestinală se referă la blocarea tractului intestinal, care poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi acumularea de materii sau inflamația. Radiografia abdominală poate ajuta la depistarea obstrucției intestinale prin detectarea gazelor și a materiilor acumulate în interiorul intestinului.


Calculi biliari


Calculii biliari sunt mici depozite dure care se formează în vezica biliară sau în canalele biliare, ducând la simptome precum durerea abdominală severă, greață, vărsături și febră. Radiografia abdominală poate fi utilizată pentru a detecta prezența calculilor biliari în vezica biliară sau în tractul biliar.


Perforația intestinală


Perforația intestinală se referă la apariția unei găuri sau a unei rupturi în peretele intestinal. Această afecțiune poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi inflamația sau trauma abdominală. Radiografia abdominală poate ajuta la detectarea perforației intestinale prin identificarea prezenței gazelor și a materiilor în afara tractului intestinal.


Ascita


Ascita este o afecțiune caracterizată de acumulare de lichid în cavitatea abdominală, ducând la inflamație și presiune asupra organelor interne. Radiografia abdominală poate ajuta la detectarea ascitei prin identificarea prezenței de lichid în interiorul abdomenului.


Tumorile și cancerul abdominal


Radiografia abdominală poate fi utilizată pentru a detecta prezența tumorilor sau a cancerului în interiorul abdomenului. Această investigație poate ajuta la identificarea masei tumorale sau a zonei cu densitate crescută care ar putea indica prezența unei tumori.


Fracturile oaselor pelvine


Radiografia abdominală poate fi utilizată pentru a detecta fracturile oaselor pelvine, care sunt de obicei cauzate de traumatisme puternice, cum ar fi un accident de mașină sau o cădere. Radiografia poate ajuta la identificarea fracturilor osoase sau la confirmarea diagnosticului pus anterior.


 


În concluzie, radiografia abdominală este o investigație imagistică utilă pentru depistarea unei game largi de afecțiuni și probleme de sănătate în interiorul abdomenului. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de diagnostic și tratament adecvate, în cazul în care aveți simptome de disconfort abdominal sau alte probleme de sănătate.