Cancerul mamar. Informații despre ecografia mamară, mamografie și simptome ale cancerului la sân.

Cancerul mamar. Informații despre ecografia mamară, mamografie și simptome ale cancerului la sân.

Ce este cancerul mamar?
Cancerul mamar apare atunci când celulele suferă mutații și încep să se multiplice rapid la nivelul sânului. Celulele canceroase se răspândesc într-un ritm accelerat, și prin acest proces de modificare genetică a celulei se formează tumora sau nodulul.
Cancerul la sân este cel mai întâlnit tip de cancer la femeile din Europa. Persoanele cele mai afectate de această formă de cancer sunt femeile, ce reprezintă un procentaj copleșitor de 99% din cazurile totale. Cele mai predispuse să sufere de această boală sunt femeile de peste 50 de ani.

Simptomele cancerului la sân
Cancerul la sân nu arată în toate cazurile simptome clare, de aceea este indicată verificarea la un specialist. Există însă și simptome care pot indica dezvoltarea acestei boli în corp, precum:
• Apariția unui nodul la nivelul sânilor sau al subrațului
• Schimbări la nivelul aspectului sânilor sau al mameloanelor (schimbarea mărimii, umflături, modificări estetice ale pielii)
• Senzație de întărire sub piele
• Dureri persistente la nivelul sânilor
Autoexaminarea sânilor este de asemenea indicată, pentru a observa prompt orice modificări palpabile și estetice la nivelul pielii.

Factori de risc ce pot duce la apariția cancerului mamar

Factori nemodificabili:
• Persoanele de sex feminin
• Vârsta înaintată (peste 50 de ani)
• Existența cancerului la sân în istoricul familial
• Moștenirea mutațiilor genetice. Cele mai întâlnite mutații genetice sunt genele BRCA1 și BRCA2. Aceste mutații pot fi transmise de la părinți și cresc șansele de cancer mamar și ovarian semnificativ.
Factori modificabili:
• Consumul de alcool
• Obezitatea
• Femeile care nu au fost gravide niciodată
• Expunerea la radiații

Cum putem stabili un diagnostic?
Diagnosticul poate fi stabilit printr-o varietate de metode, în funcție de recomandarea medicului specialist:
Mamografia – este o metodă de screening ce se folosește de raze X pentru a depista cancerul la sân. Mamografia este cea mai bună metodă de a preveni cancerul mamar, și a depista timpuriu boala
Ecografia mamară - este o metodă rapidă de imagistică ce se folosește de ultrasunete. Ecografia la sân oferă rezultate eficiente, fără durere, pentru a diagnostifica cancerul.
RMN-ul mamar – este o metodă imagistică ce se folosește de unde de radiofrecvență și un câmp magnetic, pentru a identifica posibile anomalii la nivelul sânilor
Biopsia instrumentală - constă în analizarea la microscop al unei mostre de țesut din zona mamară. În urma analizei putem stabili dacă pacientul suferă de cancer la sân.

Tratament pentru cancerul mamar
Tratamentul pentru cancerul la sân este personalizat pentru nevoile fiecărui pacient. Acesta se stabilește în funcție de particularitățile bolii, precum: stadiul tumorii, mărimea acesteia etc.
Câteva metode de tratament sunt:
Chirurgia - cele mai frecvente metode de chirurgie sunt:
Lumpectomia – prin această procedură se extrage doar tumora, cu scopul de a salva aspectul sânului și cea mai mare parte a zonei. Lupectomia este folosită în cazul tumorilor de dimensiune mică.
și
Mastectomia – se îndepărtează întregul sân. În funcție de situație, există și posibilitatea de a se păstra mamelonul și pielea sânului pentru reconstrucția ulterioară a zonei. Mastectomia este folosită în special în cazul tumorilor de dimensiune mare.
Radioterapia – se folosește de raze X la nivel local pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta poate fi recomandată în urma îndepărtărilor chirurgicale ale tumorii. Radioterapia este foarte eficientă pentru a scădea riscul de recidivă.
Chimioterapia – aceasta implică folosirea unor medicamente numite citostatice, pentru a distruge celulele canceroase care se multiplică rapid. Chimioterapia poate fi folosită pentru a reduce gradul tumorii, și astfel mărește posibilitatea unei îndepărtări chirurgicale reușite.
Terapia hormonală - este un tratament medicamentos și este folosit în cazul celulelor de cancer sensibile la hormoni. Terapia hormonală se folosește de receptori de estrogen sau progesteron.
Terapia țintită - această terapie este bazată pe administrarea unor medicamente, ce țintesc în mod specific proteinele și genele care mențin celulele canceroase în viață.

Prevenție și depistare precoce.
Cancerul la sân este o formă de cancer întâlnită frecvent la femei, iar astfel este indicat să îl prevenim din timp.
Pentru a preveni această boală, este esențial să avem grijă de sănătatea noastră și să menținem o alimentație corespunzătoare. O dietă ideală este lipsită de zahăr în exces și grăsimi. De asemenea este indicat să reducem consumul de alcool, și să practicăm activități fizice în fiecare zi.
În stadiul incipient al cancerului la sân, acesta are șanse ridicate de vindecare. De accea este recomandat să realizăm metode imagistice precum mamografia (o dată la 12 luni), pentru a afla și trata din timp posibile anomalii la nivelul sânilor.


Cancerul mamar este o boală ce afectează multe femei din România. ScanMed vă recomandă să preveniți din timp această formă de cancer, deoarece poate fi tratată eficient dacă este descoperită timpuriu. În cazul în care vă confruntați cu o parte din simptomele enumerate în acest articol, vă recomandăm realizarea unei metode imagistice și contactarea unui specialist.
În cadrul centrului de imagistică medicală ScanMed, ecografiile mamare și mamografiile vor fi disponibile începând din luna martie 2024.