Investigații prin Rezonanță Magnetică (IRM) în cazul afecțiunilor prostatei

Investigații prin Rezonanță Magnetică (IRM) în cazul afecțiunilor prostatei

Tehnica multiparametrică de investigație a prostatei prin RMN este o metodă relativ nouă, menită să identifice leziunile de la nivelul prostatei și afecțiuni specifice precum: prostatită sau hiperplazia benignă de prostată. Prin tehnica multiparametrică se determină cu maximă precizie probabilitatea unui cancer de prostată.

La SCANMED avem în dotare aparatură de cea mai nouă generație, extrem de eficientă în patologia tumorală. Astfel, în cazul unei suspiciuni de cancer la nivelul prostatei, în urma stabilirii de către medicul urolog a unei valori PSA mai mari decât valoarea potrivită vârstei, pacienții pot apela cu încredere la serviciile centrului nostru de imagistică medicală.

Eficacitatea investigațiilor prostatei este dată de această nouă tehnică - multiparametrică - pe care nu o poate executa decât aparatura de ultimă generație. Vă invităm să citiți mai multe despre RMN Siemens Magnetom Sempra. Avantajul pe care îl are acest tip de investigație în fața RMN-ului clasic constă în: localizarea, stabilirea cu exactitate a volumului tumoral, stadializarea și gradul de dezvoltare a leziunii. Pe baza acestor informații se poate aprecia în clar nevoia unei intervenții chirurgicale sau a unui tratament, reușind să salveze vieți.

Recomandăm pacienților să se pregătească înainte de RMN prin tehnica multiparametrică:

- este necesar ca pacientul să aibă rectul complet curățat, astfel încât calitatea imaginilor să nu fie alterată de resturile de materii fecale. Recomandăm administrarea Buscopan de 3 ori/zi, cu 24 de ore înainte de procedură, minim 8 ore de abstinență alimentară și scaun cu aproximativ 2 ore înainte de investigație.
- în cazul în care pacientul administrează deja tratament pentru prostată, recomandăm ca investigația RMN prin tehnica multiparametrică să fie efectuată la distanță de cel puțin 6 săptămâni post biopsie.
- este necesar ca pacientul să înștiințeze personalul înainte de procedură - dacă are implanturi sau alte dispozitive feromagnetice în corp.

RMN-ul de prostată prin tehnica multiparametrică dureaza aproximativ 60 de minute,e ste complet nedureros și oferă rezultte care pot diferența tipurile de cancer, oferind un diagnostic mult mai clar decât RMN-ul clasic. Pe baza rezultatelor, medicul specialist poate aprecia dacă tipul de afecțiune descoperit necesită intervenție chirurgicală urgentă sau dacă poate fi tratată medicamentos.