Hernia de disc cervicală și lombară - simptomatologie și investigații

Hernia de disc cervicală și lombară - simptomatologie și investigații

Hernia de disc este o afecțiune comună a coloanei vertebrale, în care discul intervertebral se deformează și poate pune presiune pe nervii din apropiere, determinând durere și alte simptome. O hernie de disc poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale, dar este cel mai frecventă la nivelul gâtului (coloana cervicală) și la nivelul lombar (coloana lombară).


 


Computer Tomograf sau RMN - pentru diagnosticul herniei de disc


 


Diagnosticul unei hernii de disc la nivelul coloanei cervicale poate fi făcut prin diferite metode, cum ar fi radiografia, tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN). RMN-ul este o metodă imagistică care poate oferi informații detaliate despre structurile din interiorul corpului și este considerată cea mai bună metodă de diagnostic pentru hernia de disc la nivelul coloanei cervicale.


 


În continuare, vom discuta în detaliu despre hernia de disc la nivelul coloanei cervicale, simptomele și diagnosticul acestei afecțiuni prin RMN.


 


Ce este hernia de disc cervicală?


 


Hernia de disc cervicală este o afecțiune în care un disc intervertebral din coloana cervicală se deformează și exercită presiune asupra nervilor sau măduvei spinării. Discul intervertebral este o structură formată dintr-un inel exterior fibros și o substanță moale în interior numită nucleu pulpos. Discul intervertebral acționează ca un amortizor între vertebre și ajută la menținerea flexibilității și mobilității coloanei vertebrale.


 


Hernia de disc cervicală poate fi cauzată de îmbătrânire, traumatisme sau presiune continuă asupra discurilor intervertebrale. Această presiune poate provoca ruptura inelului exterior fibros și eliberarea nucleului pulpos. Când acesta se întâmplă, nucleul pulpos poate pune presiune pe nervii sau măduva spinării, provocând durere și alte simptome.


 


Simptomele herniei de disc cervicale


 


Simptomele herniei de disc cervicale pot varia în funcție de gradul de presiune exercitată asupra nervilor sau măduvei spinării și de locul în care se află hernia de disc. Unele dintre simptomele comune includ: • Durere de gât și umeri

 • Senzație de furnicături sau amorțeală în brațe și mâini

 • Slăbiciune musculară în brațe și mâini

 • Dificultăți în a-ți mișca brațele și mâinile

 • Durere de cap


Simptomele herniei de disc cervicale pot fi agravate de mișcarea gâtului sau a capului, de tuse sau strănut sau de statul prelungit într-o poziție. 


 


Simptomele herniei de disc lombare


 


Hernia de disc lombară poate determina o serie de simptome, care pot varia de la ușoare la severe. Unele dintre simptomele comune ale herniei de disc lombare includ: • Durere în partea inferioară a spatelui

 • Durere în fese sau picioare, care poate fi accentuată prin mers sau ședință

 • Senzație de furnicături sau amorțeală în picioare sau în degete

 • Slăbiciune musculară în picioare sau în degetele de la picioare

 • Dificultăți în a-ți mișca picioarele sau degetele de la picioare

 • Probleme de control al vezicii urinare 


Simptomele herniei de disc lombare pot fi agravate de activități care solicită coloana vertebrală, cum ar fi ridicarea obiectelor grele sau mișcarea bruscă.


 


Este important de menționat că, în cazul oricăreia dintre aceste afecțiuni, simptomele pot varia de la o persoană la alta și pot fi influențate de gradul de herniere a discului, de zona afectată și de prezența altor afecțiuni asociate. Este important să consultați un medic dacă experimentați oricare dintre aceste simptome sau orice alte simptome de disconfort la nivelul spatelui sau al gâtului, pentru a putea primi un diagnostic corect și un tratament adecvat.