Tomografia Computerizată Cardiacă (CT) - O investigație valoroasă pentru evaluarea inimii

Tomografia Computerizată Cardiacă (CT) - O investigație valoroasă pentru evaluarea inimii

Tomografia Computerizată Cardiacă (CT) reprezintă o tehnologie avansată utilizată în diagnosticul și evaluarea afecțiunilor cardiace. CT-ul cardiac, folosind echipamentul Siemens Somatom go.Up 64, oferă imagini detaliate și precise ale inimii și vaselor de sânge. În acest articol, vom explora utilitatea CT-ului cardiac, tipurile de afecțiuni pe care le poate depista, precum și când se recomandă această investigație. De asemenea, vom discuta despre serviciile de CT cardiac oferite cu ajutorul echipamentului Siemens Somatom go.Up 64.


1. Utilitatea CT-ului cardiac: CT-ul cardiac este o metodă non-invazivă, rapidă și precisă de imagistică care oferă informații detaliate despre structura și funcția inimii. Acesta este utilizat pentru: • Evaluarea arterelor coronare: CT-ul cardiac poate detecta prezența stenozei arterelor coronare și poate evalua gradul de înfundare, ajutând la diagnosticarea bolii coronariene.

 • Evaluarea valvei cardiace: CT-ul cardiac poate evalua structura și funcția valvelor cardiace, inclusiv stenoza sau insuficiența valvulară.

 • Evaluarea pericardului și a structurilor adiacente: CT-ul cardiac poate detecta inflamația sau acumularea anormală de lichid în pericard, precum și anomalii structurale în apropierea inimii.

 • Evaluarea anevrismelor sau malformațiilor cardiace: CT-ul cardiac poate identifica anevrismele sau malformațiile cardiace și poate ajuta la planificarea intervențiilor chirurgicale sau a altor tratamente.


2. Afecțiuni detectabile prin CT cardiac: CT-ul cardiac poate depista o serie de afecțiuni cardiace, cum ar fi: • Boli coronariene: Evaluarea stenozelor arterelor coronare, a calcifierilor și a plăcilor aterosclerotice.

 • Anomalii ale valvei cardiace: Evaluarea stenozei, insuficienței sau calcifierii valvei aortice, mitrale, pulmonare și tricuspide.

 • Anevrisme cardiace: Detectarea dilatărilor anormale ale peretelui cardiac.

 • Pericardită: Identificarea inflamației sau acumulării anormale de lichid în pericard.

 • Malformații cardiace: Evaluarea defectelor congenitale ale inimii și a vaselor de sânge.


3. Recomandări pentru CT cardiac: CT-ul cardiac este recomandat în următoarele situații: • Evaluarea pacienților cu simptome de boală coronariană, cum ar fi dureri în piept sau scurtarea respirației.

 • Diagnosticarea pacienților cu suspiciune de anomalii valvulare sau malformații cardiace.

 • Evaluarea pacienților cu risc cardiovascular ridicat


Siemens Somatom go.Up 64 este un echipament avansat de tomografie computerizată (CT), care oferă performanțe excelente și imagini de înaltă calitate. Cu o rezoluție spatială ridicată și un timp de scanare rapid, acest sistem permite obținerea unei imagistici detaliate și precise a inimii și a vaselor de sânge. Tehnologia avansată de detectare și reconstrucție a imaginilor, împreună cu algoritmi optimizați, asigură o vizualizare clară și detaliată a structurilor cardiace. Siemens Somatom go.Up 64 permite realizarea scanărilor CT cardiace într-un mod eficient, cu o doză de radiații redusă, asigurând siguranța pacientului. Cu ajutorul acestui sistem, medicii pot evalua cu acuratețe patologiile cardiace, ajutând la stabilirea unui diagnostic precis și la planificarea unui tratament adecvat.