Ce este Computerul Tomograf?

Ce este Computerul Tomograf?

Computerul Tomograf este, fara doar si poate, o inventie atat de utila umanitatii. Prin redarea unor imagini cu diverse adancimi si medii, pe sectiuni, computerul tomograf se dovedeste util nu doar in domeniul medicinei, dar si in arheologie, astrofizica sau oceanografie, spre exemplu.

Totul a pornit de la ideea radiologului de origine italiata Alessandro Vallebona de a reda imagini compacte ale unei singure parti din corpul uman, oferind imagini ale unor zone impenetrabile. David E. Kuhl și Roy Edwards au dat nastere conceptului de tomografie computerizata. Ulterior, cercetatorii Universitatii din Pennsylvania au inceput proiectarea de instrumente tomografice, urmand ca in anul 1952, Herman Carr sa obtina prima imagine unidimensionala cu un tomograf care functiona pe baza de rezonanta magnetica. Desi dispozitivul a fost atestat dupa 1970, Vladislav Ivanov a emis in Uniunea Sovietica un document legat de un aparat imagistic prin rezonanta magnetica catre institutia competenta cu inventii si descoperiri inca din 1960.

La numai 7 ani distanta, Sir Godfrey Hounsfield este recunoscut a fi inventatorul de drept al primului computer tomograf cu raze X. Dispozitivul purta denumirea EMI – Scanner si a examinat pentru prima data creierul unui pacient in anul 1971, in Marea Britanie, Wimbledon.

Astfel, inca din anul 1973, a inceput sa fie utilizat pentru identificarea tumorilor un tomograf cu emisie de pozitroni. Dupa 30 de ani de cercetari si inventii a mai multor tipuri de tomografe, intreprinse de numerosi oameni de stiinta impreuna cu echipele lor, computerul tomograf TEP-C a inceput sa fie comercializat la nivel global incepand cu anul 2001. Echipa de cercetatori a laboratorului de cercetare “Royal Philips” din Hamburg a descoperit tehnica magnetica in anul 2001, oferind modalitatea prin care campurile magnetice generate de nanoparticule sa fie masurate.

Astfel, primul tomograf cu particule magnetice a aparut in anul 2005.

Iata cu ce rapiditate evolueaza stiinta pentru a imbunatati precizia si eficienta diagnosticelor si implicit, calitatea si durata vietii.