Angio-CT-ul trunchiurilor supraaortice

Angio-CT-ul trunchiurilor supraaortice

Angio-CT-ul trunchiurilor supraaortice este o metodă imagistică utilizată pentru a vizualiza arterele care alimentează capul și gâtul. Această procedură combină tomografia computerizată (CT) și imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a oferi o imagine precisă a arterelor supraaortice.


Angio-CT-ul trunchiurilor supraaortice este recomandat în cazul în care există suspiciunea de stenoză sau blocare a arterelor supraaortice. Aceasta poate fi cauzată de depunerea de plăci de grăsime sau de ateroscleroză, care poate crește riscul de accident vascular cerebral (AVC) sau de alte afecțiuni.


Procedura de angio-CT trunchiuri supraaortice implică injectarea unui colorant de contrast într-o venă a pacientului, urmată de scanarea CT. Această combinație permite obținerea unor imagini precise ale arterelor supraaortice și identificarea oricăror blocuri sau îngustări.


Angio-CT-ul trunchiurilor supraaortice este o procedură neinvazivă și nedureroasă și nu necesită o perioadă de recuperare. Pacienții pot fi supuși acestei proceduri în mod regulat pentru a monitoriza progresul tratamentului sau pentru a detecta orice modificări ale arterelor.


Există și anumite riscuri asociate cu procedura de angio-CT trunchiuri supraaortice, cum ar fi reacțiile alergice la coloranți de contrast sau expunerea la radiații X. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile acestei proceduri și să urmați instrucțiunile date înainte și după scanare.


În concluzie, angio-CT-ul trunchiurilor supraaortice este o metodă imagistică utilă pentru a vizualiza arterele care alimentează capul și gâtul. Aceasta poate ajuta la diagnosticarea și monitorizarea stenozelor și a altor afecțiuni ale arterelor supraaortice, cum ar fi ateroscleroza. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre procedura de angio-CT trunchiuri supraaortice și să urmați instrucțiunile date pentru a vă asigura că procedura se desfășoară în siguranță.