Amnezia tranzitorie globală

Amnezia tranzitorie globală

Amnezia tranzitorie globală (ATG) este o formă de pierdere temporară a memoriei care poate afecta o persoană, de obicei în vârstă de peste 50 de ani. În timp ce se estimează că afectează doar 5 la sută dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani, ATG poate fi o experiență îngrijorătoare pentru oricine o trăiește. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și tratamentul ATG.


 


Ce este amnezia tranzitorie globală?


 


ATG este o formă de pierdere temporară a memoriei care poate dura între 4 și 12 ore. În timpul unui episod ATG, o persoană poate experimenta probleme în a-și aminti evenimentele recente, dar și evenimentele din trecut. Această pierdere de memorie poate fi foarte îngrijorătoare pentru persoana afectată, deoarece poate uita cum să îndeplinească sarcini cotidiene, cum ar fi gătitul sau șofatul.


 


Simptomele ATG


 


În timpul unui episod de ATG, o persoană poate experimenta o serie de simptome, inclusiv: • pierderea memoriei recente și a evenimentelor din trecut;

 • confuzie și dezorientare;

 • probleme în a-și aminti cum să îndeplinească sarcini cotidiene;

 • dificultăți în găsirea cuvintelor potrivite;

 • dificultăți de concentrare;

 • durere de cap sau migrenă;

 • anxietate sau panică.


Cauzele ATG


 


În prezent, nu se cunoaște cauza exactă a ATG. Cu toate acestea, există câteva teorii despre ce ar putea duce la această formă de pierdere temporară a memoriei. Una dintre aceste teorii este că ATG poate fi cauzată de o serie de factori de stres, inclusiv o creștere a tensiunii arteriale sau o schimbare bruscă a temperaturii. Alți factori care ar putea contribui la apariția ATG includ: • stresul emoțional;

 • activitatea fizică intensă;

 • probleme cu circulația sângelui către creier;

 • traumatisme cranio-cerebrale minore;

 • anumite medicamente, inclusiv cele utilizate pentru tratarea afecțiunilor cardiace sau a anxietății.


Diagnosticul ATG


 


Diagnosticarea ATG poate fi dificilă, deoarece simptomele sale sunt asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni, inclusiv accidentul vascular cerebral (AVC) și epilepsia. Pentru a diagnostica ATG, medicul va lua în considerare istoricul medical al pacientului și simptomele acestuia. De asemenea, poate fi necesară efectuarea unor teste suplimentare, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN).


 


Investigația CT sau RMN în cazul ATG


 


Tomografia computerizată (CT) și rezonanța magnetică (RMN) sunt două teste imagistice care pot fi utilizate pentru a evalua creierul unei persoane care prezintă simptome de amnezie tranzitorie globală (ATG).


 


Aceste teste imagistice pot ajuta medicul să identifice anomalii în creier care ar putea fi responsabile pentru ATG sau să excludă alte afecțiuni, cum ar fi un accident vascular cerebral sau o tumoră cerebrală. Tomografia computerizată (CT) este o metodă de imagistică care utilizează razele X pentru a crea imagini detaliate ale țesuturilor din interiorul corpului. În cazul ATG, CT poate fi utilizată pentru a examina creierul și a căuta semne de leziuni sau anomalii.


 


Rezonanța magnetică (RMN) este o tehnică imagistică care utilizează un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a crea imagini detaliate ale organelor și țesuturilor din interiorul corpului. RMN-ul este mai sensibil decât CT-ul pentru identificarea problemelor la nivelul creierului și poate fi utilizat pentru a evalua leziuni sau anomalii în creier care ar putea fi asociate cu ATG.


 


Cu toate acestea, este important să rețineți că nici CT, nici RMN nu pot diagnostica direct ATG, deoarece nu există semne specifice ale ATG care pot fi observate prin aceste teste. Cu toate acestea, radiologia imagistică este utilă pentru a evalua starea creierului și pentru a exclude alte afecțiuni responsabile pentru simptomele pacientului.


 


În general, diagnosticul de ATG se bazează pe istoricul medical și simptomele pacientului, iar testele imagistice precum CT sau RMN sunt utilizate pentru a evalua starea creierului și a exclude alte cauze posibile ale pierderii de memorie tranzitorie.