RX Coloană Vertebrală. Afecțiuni care pot fi depistate cu ajutorul radiografiei

RX Coloană Vertebrală. Afecțiuni care pot fi depistate cu ajutorul radiografiei

Radiografia sau Investigația RX se referă la acea investigație care expune o parte a corpului la o cantitate mică de radiații ionizante pentru a reda imagini ale acelei porțiuni de corp, fără a fi nevoie de o incizie în acest sens.


Radiografia la coloana vertebrală este o procedură menită să investigheze anumite patologii ale coloanei vertebrale, utilizând razele X. Cu ajutorul acestei investigații pot fi diagnosticate în primă instanță afecțiuni ale sistemului osos, fracturi, deformări și alte afecțiuni ale coloanei vertebrale.Este indicat să apelați la investigarea coloanei vertebrale prin RX într-una din următorele situații:  • Resimțiți o durere sau un disconfort la nivelul coloanei vertebrale și doriți să evaluați problema

  • Doriți să monitorizați evoluția unei afecțiuni mai vechi a coloanei dumneavoastră vertebrale, precum osteoporoza

  • Doriți, alături de medicul curant, să evaluați eficiența unui tratament pe care îl urmați


În majoritatea cazurilor, radiografiile nu necesită pregătiri speciale, ci implică cooperare din partea dumneavoastră în relație cu indicațiile pe care le veți primi la momentul investigației. Vi se va cere să îndepărtați accesoriile și orice obiect metalic purtați, și după caz, o parte din hainele pe care le purtați. Este responsabilitatea dumneavoastră să anunțați medicul sau asistentul radiolog cu privire la implanturile metalice sau operațiile anterioare pe care le aveți. Motivul este că implanturile metalice pot interfera cu procedura și pot împiedica razele X să pătrundă pentru a crea o imagine clară a părții de corp investigate.


Se poate să existe situații care necesită administrarea unei substanțe de contrast chiar și înainte de efectuarea radiografiei la coloana vertebrală, substanță care conține iod sau compuși de bariu. Substanța de contrast poate fi administrată în diferite moduri: înghițire sau injectare..


În timpul radiografiei la coloană este impetuos necesar să nu vă mișcați. Tehnicianul radiolog vă poate solicita chiar să vă țineți respirația pentru câteva secunde,pentru a obține imagini cât mai clare. .


Esențială în procesul de diagnosticare corectă a afecțiunilor care țin de coloana vertebrală, o radiografie de tip RX este non-invazivă și recomandată, de cele mai multe ori, de medicii specialiști. .


Vă invităm să consultați lista de prețuri pentru toate investigațiile pe care le practicăm: https://www.scanmed.ro/rx.